adytu76
120 poze   17836 vizite

sfaturi hranire porumbei

IDEI DESPRE HRANIRE IN GENERAL

LEGUMINOASELE

Boabele de leguminoase sunt bogate mai ales in substante proteice (22-40%) dar au grasimi putine (1-5%); au mai multe minerale decat cerealele,fiind bogate mai ales in saruri de fosfor si calciu;ele contin cantitati mai mari decat cerealele vitamine din grupa B, in special vitamina B1,dar mai putin carotene.
MAZAREA: Contine 22-26% proteina,50-52% substante neazotate,1-2% lipide si 4-5% celuloza.Avand digestibilitate ridicata ,ea poate sa intre in ratie in proportie de 15-20%, iar in amestec cu borceagul pana la 50-54%. Fiind bogata in substante minerale ea are,alaturi de porumb ,actiune favorabila asupra dezvoltarii organismului, mareste rezistenta la eforturi,ajutand la reducerea oboselii.De retinut ca bobul de mazare verde are actiune diareica.
MAZARICHEA: Prin continutul sau ,actioneaza asupra sistemului nervos.Ea poate intra in ratie pana la 20% ,desi unii columbofili introduc in ratie pana la 60-70 sau chiar 80%,dar in acest caz cu borceag,deci in amestec cu grasime.Se va avea grija deosebita ca introducerea acesteia in ratie sa se faca treptat ,cantitatile majorandu-se saptamanal.Introdusa in ratie fara pregatirea tubului digestiv,mazarichea produce tulburari intestinale ;fecalele devin vascoase,cleioase,urat mirositoare. Nu se recomanda in hrana porumbeilor tineri ,intrucat uneori produce congestii intestinale.
SOIA: Desi foarte bogata in proteine ,nu se recomanda sa se dea in hrana porumbeilor ,intrucat poate produce tulburari manifestate prin schiopaturi ,ologeala etc..
LINTEA: Are o valoare nutritive ridicata :30-32% proteine ,fiind si destul de bogata in saruri minerale(calciu, fosfor, fier asimilabil etc).Se poate introduce in ratie in cantitate de 5-10% ,avand actiune de inviorare a porumbeilor obositi.

OLEAGINOASE

Nutreturile mai bogate in lipide sunt semintele oleaginoase;ele contin aproximativ 34,2% lipide, 24,3% proteine,22,55 substante extractive neazotate (in care intra si glucidele) si vitamina A .Dintre acestea amintim semintele de canepa ,in ,floareasoarelui si rapita.
Semintele de oleaginoase se recomanda sa se administreze in deosebi in timpul neparlirii ,avand actiune de stimulare a cresterii penelor ,fapt care ajuta la scurtarea perioadei respective.Datorita actiunii favorabile asupra cresterii penelor ,aceste seminte se dau in amestec ,in perioada premergatoare participarii la expozitii ,conferind penelor un luciu frumos.Ele stimuleaza ouatul si maresc procentul de fecunditate si ecloziune.Au usor efect laxativ, drept pentru care se administreaza si ca depurative.Aceste seminte pot intra in ratie in proportie de 5-7%,cunoscand ca excesul lor poate produce ,mai ales vara anumite tulburari: indispozitie,febra,congestia ficatului ;ca atare ,ele trebuie dozate foarte atent,in special in perioada concursurilor.
FLOAREA-SOARELUI: Fiind foarte bogata in proteine si ulei ,cu continut de sulf usor asimilabil ,are actiune deosebit de favorabila in cresterea penelor ;ca atare, se recomanda ca in perioada naparlirii sa fie prezenta in ratie in proportie de 5-6%.
RAPITA: Semintele acestei plante sunt utilizate in hrana porumbeilor pentru continutul bogat de calciu ,magneziu,acid fosforic,sulf asimilabil ,precum si in substante grase (cca 38%).In cantitati mici (3-5% din ratie) au efect stimulator ;invioreaza ,prin marirea activitatii diferitelor functii vitale.
RAPITA ROSIE: Desi contine mai putin sulf si fosfor ,stimuleaza activitatea sistemului nervos si mareste forta de zbor ;se va da in cantitati mici:1/4 dintr-un degetar pe zi pe cap de porumbel,in amestec timp de 8-10 zile in perioada premergatoare zborurilor .Rapita ,fiind foarte hidrofila si mucegaind usor ,se va pastra in locuri uscate si in cantitati mici .
CANEPA: Semintele acestei plante plac foarte mult porumbeilor ,fiind bogate in substante proteice ,lipide si saruri minerale usor asimilabile;au actiune excitanta asupra instinctului genezic;se dau in ratie circa 3-5%. 1 comentariu

2.

NUTRIENTI CARE SE FOLOSESC IN HRANA PORUMBEILOR

Cunoscand necesarul organismului unui porumbel in principii nutritive,in substante minerale si vitamine,este util sa se stie cum trebuie alcatuita o ratie de hrana pentru a raspunde cat mai complet unui organism in crestere si dezvoltare sau al unui organism care sa fie capabil sa produca energia necesara zborurilor etc.

In principiu ,o ratie bine echilibrata trebuie sa cuprinda 45-50% graunte de cereale(porumb,orz,ovaz,grau,secara,etc..)7-8-10% seminte de oleaginoase (floarea-soarelui,canepa,rapita etc..)

Stabilirea ratiei si alegerea grauntelor celor mai potrivite se fac cu mult discernamant ,cerand o buna cunostere a nevoilor organismului in perioada data.In functie de scop,de sezon,se pot da mai multe cereale sau dimpotriva acestea se reduc; se mareste cantitatea de leguminoase ,la nevoie se adauga oleaginoase s.a.m.d

Cereale

In alcatuirea unei ratii pentru porumbei ,vor intra in mai mare proportie grauntele de cereale.Acestea au cam 70% hidrati de carbon(glucide),8-12% substante proteice so 2-8% lipide,putine substante minerale(1,5-4%) si cantitati apreciabile de vitamine E si B,insa sunt sarace in carotene(pro-vitamina A),cu exceptia porumbului galben ,care e ceva mai bogat.

GRIUL. Este cautat de porumbei,dar trebuie dat cu multa chibzuinta,pentru ca fiind bogat in hidrati de carbon,favorizeaza ingrasarea si sterilitatea masculilor.

PORUMBUL. De asemenea este cereala apreciata ,este un furaj cu putere energetica mare ,fiind bogat in proteine si glucide;avand si o cantitate oarecare de carotene,mareste pofta de mancare si ridica digestibilitatea ratiei.De preferat este sa se dea porumbeilor porumb cu bobul mic.Porumbul are valoare calorica mare , administrat in cantitati mari duce la ingrasare.

OVAZUL. Desi nu le place porumbeilor este un furaj bogat in feruginoase ,se asimileaza usor si contribuie la formarea unor pene de calitate ,netede si unsuroase.Este bine ca ovazul sa se dea in hrana porumbeilor in special iarna,adica in perioada de asteptare a viitorului sezon sportiv;el ajuta ca zburatoarele sa fie usoare dar cu muschi tari.In acelasi timp ,este un tonifiant al sangelui si al sistemului nervos.Are insa un usor effect de franare a ouatului la porumbei;asadar in perioada ouatului ar fi bines a fie redus.

ORZUL,se recomanda sa se dea in hrana porumbeilor obositi dupa concursuri ,dupa gonire la cuib etc..
Amestecul de orz si ovaz constituie o hrana foarte buna pentru lunile ianuarie si februarie .Este bine sa nu se dea in hrana tineretului deoarece varfurile ascutite ale boabelor pot produce raniri pe traiectul digestiv.
Grauntele decorticate de ovaz si orz ,se recomanda sa se administreze pentru actiunea lor linistitoare ,pentru neutralizarea efectului produs de unele seminte excitante.Orzul, mai ales ,are actiune calmanta asupra stomacului si este eficace in oprirea fermentatiilor intestinale ,in combaterea diareei.

Secara are valoare nutritiva ceva mai redusa decat graul sau porumbul ,dar nu prea este pe placul porumbeilor.

Leguminoase:

Boabele de leguminoase sunt bogate mai ales in substante proteice (22-40%) dar au grasimi putine (1-5%); au mai multe minerale decat cerealele,fiind bogate mai ales in saruri de fosfor si calciu;ele contin cantitati mai mari decat cerealele vitamine din grupa B, in special vitamina B1,dar mai putin carotene.

Mazarea contine 22-26% proteina,50-52% substante neazotate,1-2% lipide si 4-5% celuloza.Avand digestibilitate ridicata ,ea poate sa intre in ratie in proportie de 15-20%, iar in amestec cu borceagul pana la 50-54% .Fiind bogata in substante minerale ea are,alaturi de porumb ,actiune favorabila asupra dezvoltarii organismului ,mareste rezistenta la eforturi,ajutand la reducerea oboselii.De retinut ca bobul de mazare verde are actiune diareica.

Mazarichea ,prin continutul sau ,actioneaza asupra sistemului nervos.Ea poate intra in ratie pana a 20% ,desi unii columbofili introduc in ratie pana la 60-70 sau chiar 80%,dar in acest caz cu borceag,deci in amestec cu grasime.Se va avea grija deosebita ca introducerea acesteia in ratie sa se faca treptat ,cantitatile majorandu-se saptamanal.Introdusa in ratie fara pregatirea tubului digestiv,mazarichea produce tulburari intestinale ;fecalele devin vascoase,cleioase,urat mirositoare. NU se recomanda in hrana porumbeilor tineri ,intrucat uneori produce congestii intestinale.

Soia.Desi foarte bogata in proteine ,nu se recomanda sa se dea in hrana porumbeilor ,intrucat poate produce tulburari manifestate prin schiopaturi ,ologeala etc..

Lintea are o valoare nutritive ridicata :30-32% proteine ,fiind si destul de bogata in saruri minerale(calciu, fosfor, fier asimilabil etc).Se poate introduce in ratie in cantitate de 5-10% ,avand actiune de inviorare a porumbeilor obositi.

Oleaginoase:

Nutreturile mai bogate in lipide sunt semintele oleaginoase;ele contin aproximativ 34,2% lipide, 24,3% proteine,22,55 substante extractive neazotate (in care intra si glucidele) si vitamina A .Dintre acestea amintim semintele de canepa ,in ,floareasoarelui si rapita.

Semintele de oleaginoase se recomanda sa se administreze in deosebi in timpul neparlirii ,avand actiune de stimulare a cresterii penelor ,fapt care ajuta la scurtarea perioadei respective.Datorita actiunii favorabile asupra cresterii penelor ,aceste seminte se dau in amestec ,in perioada premergatoare participarii la expozitii ,conferind penelor un luciu frumos.Ele stimuleaza ouatul si maresc procentul de fecunditate si ecloziune.Au usor effect laxativ, drept pentru care se administreaza si ca depurative.Aceste seminte pot intra in ratie in proportie de 5-7%,cunoscand ca excesul lor poate produce ,mai ales vara anumite tulburari :indispozitie,febra,congestia ficatului ;ca atare ,ele trebuie dozate foarte atent,in special in perioada concursurilor.

Floarea-soarelui fiind foarte bogata in proteine si ulei ,cu continut de sulf usor asimilabil ,are actiune deosebit de favorabila in cresterea penelor ;ca atare, se recomanda ca in perioada naparlirii sa fie prezenta in ratie in proportie de 5-6%

Rapita,semintele acestei plante sunt utilizate in hrana porumbeilor pentru continutul bogat de calciu ,magneziu,acid fosforic,sulf asimilabil ,precum si in substante grase (cca 38%).In cantitati mici (3-5% din ratie) au effect stimulator ;invioreaza ,prin marirea activitatii diferitelor functii vitale.

Rapita rosie ,desi contine mai putin sulf si fosfor ,stimuleaza activitatea sistemului nervos si mareste forta de zbor ;se va da in cantitati mici:1/4 dintr-un degetar pe zi pe cap de porumbel,in amestec timp de 8-10 zile in perioada premergatoare zborurilor .Rapita ,fiind foarte hidrofila si mucegaind usor ,se va pastra in locuri uscate si in cantitati mici .

Cinepa, semintele acestei plante plac foarte mult porumbeilor ,fiind bogate in substante proteice ,lipide si saruri minerale usor asimilabile;au actiune excitanta asupra instinctului genezic;se dau in ratie circa 3-5%.

3.

Pe toata perioada anului porumbeii primesc mancare amestec cumparata din Belgia,mai putin in perioada de Iarna (Decembrie,Ianuarie,Februarie)cand primesc doar orzoiaca si cand este foarte frig porumb.
Porumbeii pe toata perioada anului indiferent din ce crescatorie fac parte(matca,lot zbor,tineret) primesc 2 mese pe zi impartite in 40% dimineata si 60% seara.In permanenta din voliera nu lipsesc gritul,mineralele si sarea indiferent de anotimp.In permanenta apa din adapatori e proaspata(le pun de 2 ori pe zi),peste timpul noptii adapatorile sunt golite si lasate in voliere cu gura in jos pentru a se usca bine,o preventie in combaterea salmonelozei.Lotul de porumbei aflati la matca pe toata perioada anului primesc de doua ori pe saptamana ulei de usturoi cu drojdie de bere,o data pe saptamana ulei din 20 de plante cu vitamineral si apa de baut o data pe saptamana otet de mere cu miere de albine si extract de urzica,Lotul de zbor maturi si tineret pe toata perioada zborurilor(de primavara si pana toamna tarziu) pe cereale si in apa dupa un program fix saptamanal primesc :

Luni in apa de baut otet de mere cu miere de albine si extract de urzici,in amestecul de mancare mai adaug o mana de Energy Corn.

Marti apa e curata doar fiind schimbata de doua ori,pe mancare un ulei din 20 de plante cu drojdie de bere de la firma Natural.
Miercuri in apa blitzform,in mancare o mana de Levu Corn.

Joi apa curata doar schimbata de doua ori,pe mancare ulei de usturoi de la firma Natural cu drojdie.

Vineri in apa Carmine+L-carnitine,in mancare o mana de Herba corn.

Sambata apa curata,in mancare o mana de Carot Corn.

Duminica in apa ceai de la Natural,pe mancare ulei de usturoi +vita mineral+pole.

Inainte cu 2 saptamani de etapele de zbor cand porumbeii intra intr-un asa zis cantonament primesc inainte de zbor o data pe saptamana MUMM(un energizant) si dupa zborurile lungi electroliti sau Dextrotonic(pentru o refacere rapida eliminand in timpul cel mai rapid posibil acidul lactic acumulat in muschi),iar in ultima saptamana le adaug in mancare si falaris(glant).

4.
Hrănirea de către părinţi a noilor născuţi
Sunt unii columbofili care din dragostea şi grija deosebită ce o au pentru părinţii ce au scos puii nu ştiu ce
să le dea pentru a creşte bine puişorii nou născuţi. Pentru acest lucru ei amestecă pâine sau seminţe mici în raţia
părinţilor care hrănesc puii nou născuţi.
Pâinea şi seminţele mici au tendinţa de a schimba calitatea "laptelui" de porumbei pe care ei îl fabrică din
guşa lor în primele zile când hrănesc puii. Această hrănire a crescătorilor de pui mici provoacă diaree şi adeseori
stopează buna dezvoltare a tinerilor.
În timpul perioadei de hrănire a acestor gingaşi pui, după săptămâna următoare scoaterii puilor din
găoacea oului, cea mai bună hrană pentru părinţi este una formată din grâu, mazăre, măzăriche, porumb. Acestea
sunt capabile să îmbunătăţească "laptele" părinţilor căci sunt bogate în elemente indispensabile puilor. După
aceasta este permis să se amestece în raţie şi alte produse alimentare cu care servim de-obicei întreaga colonie.
Ultima masă dintr-o zi să fie servită cu
2 ore înainte de căderea întunericului,
dând astfel posibilitatea porumbeilor să
bea apa necesară înainte devenirea
nopţii.
După ce puii au crescut şi s-au
dezvoltat conform dorinţelor noastre, le
vine timpul când cer a se împerechea.
Dacă suntem interesaţi să păstrăm
aceşti tineri pentru scopul de a
reproduce ceva de calitate din ei, nu
trebuie să le permitem să se
înmulţească chiar de la începutul anului,
aceasta în scopul de a le păstra condiţii
excelente pentru a scoate în viitor pui
cu o sănătate perfectă. Nu le vom permite să scoată decât o pereche de pui pentru fiecare două perechi de ouă
depuse. Va fi o diferenţă de 8-10 zile între prima şedere a lor pe primele ouă şi a doua rundă. Ei trebuie separaţi în
timpul acestui interval de timp, după care li se va permite să zboare împreună înainte de a fi separaţi pentru o nouă
rundă. Acest sistem alternativ de zbor şi separare poate fi practicat până la mijlocul lunii septembrie, când sezonul
poate fi considerat terminat.
În ceea ce priveşte educaţia puilor trebuie să avem o răbdare mare şi mai ales să le vorbim cu blândeţe,
mângâiaţi-l de aşa manieră încât să fie ca un bun prieten. Daţi-i şi un nume ("Aurel", "Argint", "Scânteioara",
"Mioara" etc). El încet, încet va înţelege.
Blândeţea se obţine dându-i câteva seminţe preferate chiar din mână, într-un cuvânt un bun tratament are
o influenţă fericită în viitorul porumbelului. Dacă veţi fi liniştit, calm şi răbdător, veţi avea totdeauna un bun rezultat

5.

Cunoscand necesarul organismului unui porumbel in principii nutritive,in substante minerale si vitamine,este util sa se stie cum trebuie alcatuita o ratie de hrana pentru a raspunde cat mai complet unui organism in crestere si dezvoltare sau al unui organism care sa fie capabil sa produca energia necesara zborurilor etc.
In principiu ,o ratie bine echilibrata trebuie sa cuprinda 45-50% graunte de cereale(porumb,orz,ovaz,grau,secara,etc..)7-8-10% seminte de oleaginoase (floarea-soarelui,canepa,rapita etc..)
Stabilirea ratiei si alegerea grauntelor celor mai potrivite se fac cu mult discernamant ,cerand o buna cunostere a nevoilor organismului in perioada data.In functie de scop,de sezon,se pot da mai multe cereale sau dimpotriva acestea se reduc; se mareste cantitatea de leguminoase ,la nevoie se adauga oleaginoase s.a.m.d
Cereale
In alcatuirea unei ratii pentru porumbei ,vor intra in mai mare proportie grauntele de cereale.Acestea au cam 70% hidrati de carbon(glucide),8-12% substante proteice so 2-8% lipide,putine substante minerale(1,5-4%) si cantitati apreciabile de vitamine E si B,insa sunt sarace in carotene(pro-vitamina A),cu exceptia porumbului galben ,care e ceva mai bogat.
GRIUL. Este cautat de porumbei,dar trebuie dat cu multa chibzuinta,pentru ca fiind bogat in hidrati de carbon,favorizeaza ingrasarea si sterilitatea masculilor.
PORUMBUL. De asemenea este cereala apreciata ,este un furaj cu putere energetica mare ,fiind bogat in proteine si glucide;avand si o cantitate oarecare de carotene,mareste pofta de mancare si ridica digestibilitatea ratiei.De preferat este sa se dea porumbeilor porumb cu bobul mic.Porumbul are valoare calorica mare , administrat in cantitati mari duce la ingrasare.
OVAZUL. Desi nu le place porumbeilor este un furaj bogat in feruginoase ,se asimileaza usor si contribuie la formarea unor pene de calitate ,netede si unsuroase.Este bine ca ovazul sa se dea in hrana porumbeilor in special iarna,adica in perioada de asteptare a viitorului sezon sportiv;el ajuta ca zburatoarele sa fie usoare dar cu muschi tari.In acelasi timp ,este un tonifiant al sangelui si al sistemului nervos.Are insa un usor effect de franare a ouatului la porumbei;asadar in perioada ouatului ar fi bines a fie redus.
ORZUL,se recomanda sa se dea in hrana porumbeilor obositi dupa concursuri ,dupa gonire la cuib etc..
Amestecul de orz si ovaz constituie o hrana foarte buna pentru lunile ianuarie si februarie .Este bine sa nu se dea in hrana tineretului deoarece varfurile ascutite ale boabelor pot produce raniri pe traiectul digestiv.
Grauntele decorticate de ovaz si orz ,se recomanda sa se administreze pentru actiunea lor linistitoare ,pentru neutralizarea efectului produs de unele seminte excitante.Orzul, mai ales ,are actiune calmanta asupra stomacului si este eficace in oprirea fermentatiilor intestinale ,in combaterea diareei.
Secara are valoare nutritiva ceva mai redusa decat graul sau porumbul ,dar nu prea este pe placul porumbeilor.
Leguminoase:
Boabele de leguminoase sunt bogate mai ales in substante proteice (22-40%) dar au grasimi putine (1-5%); au mai multe minerale decat cerealele,fiind bogate mai ales in saruri de fosfor si calciu;ele contin cantitati mai mari decat cerealele vitamine din grupa B, in special vitamina B1,dar mai putin carotene.
Mazarea contine 22-26% proteina,50-52% substante neazotate,1-2% lipide si 4-5% celuloza.Avand digestibilitate ridicata ,ea poate sa intre in ratie in proportie de 15-20%, iar in amestec cu borceagul pana la 50-54% .Fiind bogata in substante minerale ea are,alaturi de porumb ,actiune favorabila asupra dezvoltarii organismului ,mareste rezistenta la eforturi,ajutand la reducerea oboselii.De retinut ca bobul de mazare verde are actiune diareica.
Mazarichea ,prin continutul sau ,actioneaza asupra sistemului nervos.Ea poate intra in ratie pana a 20% ,desi unii columbofili introduc in ratie pana la 60-70 sau chiar 80%,dar in acest caz cu borceag,deci in amestec cu grasime.Se va avea grija deosebita ca introducerea acesteia in ratie sa se faca treptat ,cantitatile majorandu-se saptamanal.Introdusa in ratie fara pregatirea tubului digestiv,mazarichea produce tulburari intestinale ;fecalele devin vascoase,cleioase,urat mirositoare. NU se recomanda in hrana porumbeilor tineri ,intrucat uneori produce congestii intestinale.
Soia.Desi foarte bogata in proteine ,nu se recomanda sa se dea in hrana porumbeilor ,intrucat poate produce tulburari manifestate prin schiopaturi ,ologeala etc..
Lintea are o valoare nutritive ridicata :30-32% proteine ,fiind si destul de bogata in saruri minerale(calciu, fosfor, fier asimilabil etc).Se poate introduce in ratie in cantitate de 5-10% ,avand actiune de inviorare a porumbeilor obositi.
Oleaginoase:
Nutreturile mai bogate in lipide sunt semintele oleaginoase;ele contin aproximativ 34,2% lipide, 24,3% proteine,22,55 substante extractive neazotate (in care intra si glucidele) si vitamina A .Dintre acestea amintim semintele de canepa ,in ,floareasoarelui si rapita.
Semintele de oleaginoase se recomanda sa se administreze in deosebi in timpul neparlirii ,avand actiune de stimulare a cresterii penelor ,fapt care ajuta la scurtarea perioadei respective.Datorita actiunii favorabile asupra cresterii penelor ,aceste seminte se dau in amestec ,in perioada premergatoare participarii la expozitii ,conferind penelor un luciu frumos.Ele stimuleaza ouatul si maresc procentul de fecunditate si ecloziune.Au usor effect laxativ, drept pentru care se administreaza si ca depurative.Aceste seminte pot intra in ratie in proportie de 5-7%,cunoscand ca excesul lor poate produce ,mai ales vara anumite tulburari :indispozitie,febra,congestia ficatului ;ca atare ,ele trebuie dozate foarte atent,in special in perioada concursurilor.
Floarea-soarelui fiind foarte bogata in proteine si ulei ,cu continut de sulf usor asimilabil ,are actiune deosebit de favorabila in cresterea penelor ;ca atare, se recomanda ca in perioada naparlirii sa fie prezenta in ratie in proportie de 5-6%
Rapita,semintele acestei plante sunt utilizate in hrana porumbeilor pentru continutul bogat de calciu ,magneziu,acid fosforic,sulf asimilabil ,precum si in substante grase (cca 38%).In cantitati mici (3-5% din ratie) au effect stimulator ;invioreaza ,prin marirea activitatii diferitelor functii vitale.
Rapita rosie ,desi contine mai putin sulf si fosfor ,stimuleaza activitatea sistemului nervos si mareste forta de zbor ;se va da in cantitati mici:1/4 dintr-un degetar pe zi pe cap de porumbel,in amestec timp de 8-10 zile in perioada premergatoare zborurilor .Rapita ,fiind foarte hidrofila si mucegaind usor ,se va pastra in locuri uscate si in cantitati mici .
Cinepa, semintele acestei plante plac foarte mult porumbeilor ,fiind bogate in substante proteice ,lipide si saruri minerale usor asimilabile;au actiune excitanta asupra instinctului genezic;se dau in ratie circa 3-5%.

6.

Cum se refac porumbeii care vin de la concurs?
Sangeorzan Cristian: Buna intrebare!!! Mai ales ca incep concursurile. Eu unul, fiind incepator raspunsul nu-l stiu(imi statea pe limba de vre-o citeva zile intrebarea) dar sunt foarte curios daca vreunul din veteranii ”grei” catadicseste sa raspunda si sa lase sa se scurga vre-o informatie utila si nu in ultimul rind adevarata. Pot paria ca vor fi clasicele raspunsuri ”alunecoase” care generalizeaza, se invirt in jurul subiectului, citeaza pe unul si pe altul (vezi vre-un mare doctor belgian sau olandez) dar un raspuns incisiv si concret se vor feri ca ”dracul de tamiie” sa dea. Repet, sunt curios. Fratii Pasarin & Barboi: MEDICATIE PREVENTIVA IN TIMPUL CONCURSURILOR La sosire se administreaza electroliti,porumbei recuperandu-se mult mai repede. Dupa aceasta, la cateva ore, se schimba apa si se administreaza un medicament impotriva trichomonozei+ornitozei pentru 24 de ore, uneori chiar 48 de ore (dupa concursuri in vreme foarte nefavorabila, fie umezeala si ploi, fie seceta). In special la inceput de seson cand vremea este inca rece, este recomandabil sa folosim picaturi pentru ochi (eye-drops), atat in ziua imbarcarii cat si a doua zi. Tratamentul impotriva coccidiozei nu este mereu necesar, ea neexistand daca nu exista umezeala in crescatorie. Dar daca ea este identificata se trateaza corespunzator, martea. In toata aceasta perioada este recomandata administrarea de vitamine saptamanal, pentru cresterea andurantei. Cand concursurile de fond se desfasoara din 2 in 2 saptamani, vitaminele se administreaza din 2 in 2 zile. Vitaminele se pot administra atat in apa cat si in mancare, preferabil fiind prin intermediul mancarii.
Daca procedati cum este descris mai sus nu “dopati” porumbeii cu prea multe substante ci doar practicati medicina moderna,ajutandu-va porumbeii sa treaca peste un efort vadit, si pentru a putea deasemenea sa se pregateasca pentru cursa urmatoare. daniel vl: sambata dupa concurs le dau electroliti de la natural ,dupa cursa ,seara polivit, duminica le dau ade3 ,luni otet de mere.marti glucovitalix de la moureau de chantily ,miercuri supervit .joi trico plus .vineri glucovitalix .sambata maxi recup de la paloma. Cosmin: pe langa electroloti si vitamine care sunt necesare sa nu le dati floare neagra timp de 2 zile de la sosire si mancare sa fie dietetica cu ulei de usturoi si drojdie de bere(vitamina B) deabia din a 3 zi sa le dati mancare de concurs cum ziceam noi adica mancare care le da energia pt etapa viitoare luci: porumbeii se refac cu electroliti si o alimentatie buna.mazarea este foarte buna si in cresterea puilor cat si pt porumbeii de concurs.succes cotoy: fratilor nu trebuie sa iti muti farmacia la u in cotet…dak nu sunt ingrijiti corespunzator s nu au tot c le trebuie nu au nici cum sa s recupereze singuri…in general la zborurile grele vin por terminati s akolo ii recuperezi…nu sunt adeptul farmaciei…dar totusi trebuie s un pik d medicamente dar nu in exces…ala nu mai e porumbel… stefan: electroliti…apa curata..un ceai…mancare depurativa..minerale..o baie…s fie ei cat mai relaxati..acum iti faci si tu un program…fiecare e cu programu lui…bft FlopYc: cotoy foarte bine zici ;) acuma fie care cu parerea lui , vitamine + mancare bine selectionata care sa fie foarte ajutatoare cu multe vitamine ( ce e natural e cel mai bine dar binenteles ii bine si medicamente da nu in exces ) ms ioni: eu va dau un sfat,dati le eritromicin ,daca aveti oxacilin,putina nitroglicerina nu strica ,asta pt stres, daca aveti niste marijuana,sa se calmeze putin,apoi faceti le masaj la talpi,incepatorii sa o ia usor spalati le dintii si veti vedea ca ,campionii sunt la dvs acasa.sau puteti urma calea pe care o urmez eu,probiotice ,zboruri,aer curat,si selectie f dura,(cu sucirea gatului)daca trebuie,,un porumbel puternic,sanatos si bine intretinut se reface fara atatea prostii.dati le mancare buna ,miere de albine si lamaie in apa,ulei de usturoi,drojdie de bere,si de 3 ori pe saptamana otet de mere cu miere in apa,ca si electroliti recomand LNB,se gaseste in farmaciile veterinare si nue este scump.v am pupat.SARBATORI FERICITE,SI SCUZATI MI GLUMA NESARATA. ioni: ce am uitat sa va spun,ce i f important sa aveti porumbei de calitate care sa se refaca rapid si sa reziste ,adica rasa. lecce: la intoarcere din concurs: 1 lingura miere, sucul de la o lamaie, electroliti, iar spre seara se da si glucoza, sau cum vrea fiecare. adrian_cocu: Binenteles ca exista o mare varietate de produse care sa asigure o recuperare rapida dupa efort, chiar o adevarata industrie. Daca ai destui bani si urmaresti rezultate de moment poti apela cu incredere la ele ! Daca ne gandim insa ca recuperarea dupa efort se realizeaza prin mecanisme fiziologice, solutia ideala ar fi sa selectezi linii de porumbei cu predispozitie genetica spre o recuperare rapida. Asta e mai ieftin dar dureaza mai mult. Oricum in ziua de azi, cand cumperi un campion nu stii ce platesti: valoarea intrinseca a pasarii sau kilogramele de medicamente pe care le-a primit ca sa ajunga campion ! :-(((( senatorul: electroliti cred ca da toata lumea dar cum a zis Fratii Pasarin & Barboi mi se pare o exagereare cu atatea medicamente eu zic ca au fost sparti de medicamente pana inaintea vacinari nush cate bune sunt si la concursuri Iulian Simion: Cristian, tu chiar nu ai citit in viata ta o carte despe cresterea porumbeilor? Nu ma face sa cred asta, nu-mi spune ca tu nu stii sa-ti refaci porumbeii dupa concursuri, chiar daca esti incepator! Altfel ma faci sa merg cu gandul la faptul ca tu nu-ti simti porumbeii si asta nu e deloc bine! porumbei.ro: Nu o sa dea nimeni reteta perfecta pentru ca nu exista. Fiecare experimenteaza si pastreaza partile care i-au dat rezultate. Chestiile de baza le stim toti de prin carti, net, etc. Si ca o constatare personala, MULT mai importanta este pregatirea pentru cursa decat refacerea. Daca trimiti un porumbel care nu-i pregatit cum trebuie, e mult mai greu sa-l refaci apoi. Cu cat iti vine mai terminat cu atat mai greu il refaci pentru urmatoarea etapa. Daca iti vine de la peste 300km si dupa ce bea apa iese la zbor, stii ca a avut o cursa perfecta. Daca sta mult pinguin in coada, fara activitate, e cam nasol. Pe mine ma dispera altceva, absolut fiecare crescator are alta conceptie cu privire la administrarea tratamentului de tricomonoza in sezon. Mai rau e ca niciunul nu e sigur daca procedeaza cum trebuie. Pentru a trage concluzii clare, trebuie sa faci 2 loturi separate pe care sa experimentezi, dar nu multi au posibilitatea si energia asta. daniel vl: daca porumbelul este bine intetinut se reface in 2 zile dupa un zbor de 600 km parerea mea.eu am zburat anul trecut 15 etape consecutive cu aceeasi porumbei.din 24 am ramas cu 20 .daca greseam cu ceva ii pierdeam pe toti,nu. s-ar zice ca imi indoap porumbeii cu medicamente.ca orice atleti au nevoie de suplimente de efort,nu de droguri.daca ar zbura in lurul casei, da nu le dai nimic dar in concurs fiecare detaliu conteaza enorm.cel care stie sa-si ingrijasca porumbeii are si satisfactii. Marius Tunduc: Avipharm cu Mumm dă rezultate foarte bune. În apă. Se poate pune probiotice pe boabe. Idee este ca până seara, sau cel târziu dimineaţa să observaţi găinaţul porumbeilor revenit la normal. Apoi porumbeii trebuie să revină la greutatea normală. Zilele următoare se pot da produse cu conţinut de proteină animală, drojdie de bere şi ulei de usturoi. Prima masă+ după întoarcere să fie bogată (nu dietă) , de la masa 2 dietă. dyas: eu le dau apa curata cu zeama de lamaie si miere energizanta . mancare curata ,mazare e f buna silvik: si eu sunt incepator si anul trekut am zburat prima oara porumbei ji pana la 320km mi a ramas un rosu kre a venit destul de bine si nu iam dat nimik,de la fiekre zbor venea bea apa statea 10 min ku femela si iesea afara si zbura ku ceilalti.deci porumbeii pot sa zboare si ku apa si hrana buna. unul's: :)) da bun topic..pt recuperare pt tine ca incepator…hmmm..prietene un sfat de la alt incepator …primii ani urmareste care porumbei se refaca ei singuri destul de rapid sau dac ai cunostinte despre istoria porumbeiilor tai e mai usurel…insa dac ii vei unfla cu vitamine niciodata dar nici o data nu poti spune ca ai porumbei….este o vb “inainte de a alerga trebuie sa mergi “…si inca ceva …adevaratiii campioni sunt cei care au obtinut rezultatecu …”apa si cu nisip ” isa pt a se putea exprima corect cei care isi dau cu parerea va trebui sa spui clar ce urmaresti …rezultate pe TERMEN SCURT sau REZULTATE PE O PERIOADA DE TIM MAI INDELUNGATA ..cu respect un incepator iustinciubotariu: Daca analizam bine,intrebarea este cum recuperam porumbeii dupa concurs? Deci ce au avut porumbeii inainte si ce au pierdut in timpul concursului ? Inainte au avut o sanatate perfecta iar in timpul concursului au pierdut din energia necesara de a se reantoarce acasa.Deci asta trebuie sa refacem;sanatatea si energia pierduta.Luand in considerare ca s-au efectuat in prealabil tratamente preventive(vaccin pt.paramixoviroza,tratamente viermi,trihomonoza,salmoneloza)dam ceva preventiv pt coccidioza(apa mincare murdarita de fecale).Energia se poate reface pe cale medicamentoasa sau administrand furaje energetice.In rest treaba se complica…daca vrem sa facem din porumbei niste roboti.. adrian_cocu: Tratamentele contra tricomonozei si coccidiozei secatuiesc organismul de vitamine si aminoacizi. Nu se fac imediat, pentru ca se suprapun cu consumul mare din timpul transportului (stres) si zborului (efort) si ficatul va claca ! Cred ca prima miscare ar fi administrarea de electroliti, pentru refacerea echilibrului osmotic la nivelul celulelor,apoi o masa depurativa +carbune medicinal ca sa curat digestivul, ceai de chimin sau galbenele in loc de apa, apoi o revenire gradata, cu mese fractionate la o hrana energetica, de concurs si suplimentarea vitaminelor si aminoacizilor (in doze diferite functie de starea pasarii). Tratamente preventive ,cu grija, dupa minim 48 de ore. Daca refacerea se prelungeste aparent fara motiv, mai bine sari o etapa si intercalezi un antrenament mai scurt. ionut: am avut si eu un asemenea porumbel asa sa nascut el perechea lui era normala il aveam de pui nici nu a iesit pe avara vreodata el a imbatranit si lam dat lau un prieten da nu a iesit nici odata afara la mine prietenul meu la tinut cateva zile inchis si i-a dat drumusi il vad ca vine acasa si se izbeste in geam nustiu cum da eu nu iam dat nici odata drumu Alex: Baia este una dintre cele mai bune metode de a recupera un organism obosit.Unii crescatori, ii lasa sa faca baie comuna.Cei care vor o recuperare cat mai complecta le fac baie individual.Incalzesc apa putin,dupa care introduc corpul porumbelui in apa timp de aproximativ doua minute si in tot acest timp ii maseaza muschii obositi.Aceasta face minuni.In apa de baut,pentru combaterea febrei musculare,se poate pune o aspirina la doi litri de apa.Prima masa in nici un caz nu va fii saracacioasa.Se va da o hrana cat mai bogata si sa aiba la discretie hrana minerala. incasu: in primul rand curatenie in cotet, o alimentatie sanatoasa, incluzand cum sa spus mai inainte si uleiul de usturoi dar si nelipsita drojdie de bere. in apa electroliti, dar sa stiti k la zborurile din tara dau rezultate bune si combinatia de miere si zeama de lamaie in apa. cat despre vitamine sunt inca in dubiu, ele sunt necesare dar am onservat k porumbeii dau randament dak administrez vitaminele mai rar in per concursurilor si acestea administrate cu 3 zile inainte de concurs. Si aveti dreptate reteta perfecta nu exista pt k viecare are un anumit tip de porumbei ,la unii le priesc ceva la altii nu, dar in primul rand conteaza sa ai grija cum ii imperechezi pt k viitorii zburatorii sa aiba ce este mai bun de la parinti, niciodata sa nu amesteci rasele am observat pe pielea mea cum campioni nu au avut pui competitivi, dar cand am adus din aceeasi rasa totul sa schimbat.

7.

Imunostimulatorii utilizati la porumbei
Unul dintre cei mai potenţi imunostimulatori care pot fi utilizaţi la porumbei este Vitamina B15 sau dimetilglicina (DMG).
Utilzarea DMG în cursul tratamentelor bolilor infecţioase în special în infecţiile virale cu circovirus, a demonstrat pe deplin calităţile sale chiar în cazuri aparent fară speranţă.
Datorită efectului imunostimulent deosebit, este unul dintre puţinele medicamente cu efecte certe, recomandate în tratamentul bolilor virale cum ar fi adenoviroza (sindromul Adenocoli, “boala tineretului”), herpesviroze, etc. Deasemenea în asociere cu alte medicamente (antibiotice, vitamine, antiparazitare,etc) poate fi utilizat în terapia bolilor bacteriene (salmonelloze, colibaciloză, stafilococia, etc) parazitare (coccidioze) sau micologice.
DMG interacţionează cu metabolismul păsărilor şi mamiferelor (câini, pisici), stimulînd mecanismele de apărare împotriva stresului şi activitatea sistemului cardiovascular. DMG “protejează” deasemenea organele şi glandele cu secreţie internă (ficat, pancreas, suprarenale, rinichi etc) prin mărirea digestibilităţii hranei şi previne eventualele stări de morbiditate cauzate de hrana nedigerată. DMG măreşte performanţele sportive prin asimilarea completă a nutrienţilor necesari metabolismului porumbeilor.
DMG se recomandă deasemeni, a fi administrat în cursul vaccinărilor, mărind eficienţa acestora printr-o seroconversie de calitate.
DOZAJ: 50 miligrame substanţă activă / kg greutate vie de 2 ori / zi, administrat direct în cavitatea bucală(în bolile severe) sau amestecat cu hrană în tratamentele de lungă durată. Se administrează o doză pe zi, începând chiar de la vârsta de 3 săptămâni, timp de 7 zile (curativ) sau 3-4 zile (preventiv).
DMG se recomandă a fi administrat în sezonul ce concursuri, la îmbarcare sau/şi în ziua precedentă şi la întoarcerea din cursă.
DMG asociat cu imunoglobuline (IgA, IgG,IgM) este o combinaţie folosită cu succes, împotriva virusului bacteriilor şi paraziţilor.
Alţi imunostimulatori pot fi extractele de Echinaceea, Ginseng, Isatis spp (preparatul CG-HERBS) care au efectele benefice asupra sistemului imun mărind rezistenţa organismului porumbeilor.


8.

Cunoastem ca izvorul energiei necesare dezvoltarii miscarilor pe timpul zborului isi are originea in substantele glucide. Ratiile alimentare cu care se hranesc porumbeii trebuie sa contina seminte bogate in glucide. De regula, aceste substante se gasesc predominant in mediul vegetal. Plantele contin glucide in proportie de pana la 85-90 %, in timp ce in organismele animalelor exista cantitati relativ mici 1- 5 %. Cu preponderenta substantele glucide se gasesc in semintele de porumb, grau, orz, orzoaica, orez, fulgi de ovaz, de asemenea in nutreturi leguminoase, mazare, mazariche cu borceag, in oleaginoase – floarea soarelui, rapita, canepa, etc. . Semintele de cereale, pe langa glucide contin protide, substante cu rol plastic in formarea tesuturilor uzate, lipide cu valoare energetic ridicata, multe vitamine, B1, B2, C, A, etc. . Si pentru ca tot am amintit de ratie, rezervele alcaline ale organismului porumbelului pot fi asigurate suplimentand hranirea lor cu adaos de salata verde, lucerna verde, codite de ceapa tocata, s. a. m. d. .
Dupa consumul boabelor de cereale, prin procesul fiziologic de digestive si asimilare, glucidele se concentreaza in ficat, muschi, nervi, cord, creier, sub forma de glicogen. Materialul energetic necesar travaliului muscular il reprezinta glicogenul. Actiunea enzimelor autolitice, un exemplu fosforilaza, transforma glicogenul, prin asa numitul proces de glicoza, intr-o serie de produsi intermediari, cum sunt, glucoza, compusi fosforici si apoi acid lactic. Principalul furnizor de energie pentru zborul inaripatilor nostri se realizeaza in procesul de ardere anaeoba a glucozei, proces desfasurat in intimitatea tesutului muscular. Vorbim de asa numita respiratie tisulara. Practic ce se intampla ? Oxigenul atmosferic, inspirat la nivelul pulmonilor, este preluat de catre “mioglobina”, o componenta a tesutului muscular. Mioglobina din muschi furnizeaza oxigenul necesar pentru desfasurarea respiratiei tisulare, proces in care se produce arderea glucozei cu degajare de energie musculara, energie solicitata de efortul zborului. Necesarul de energie conditioneaza intensitatea efortului muscular depus de porumbel in timpul zborului. Vedem deci, ca in transportul oxigenului prin organism, rolul esential revine mioglobinei, o componenta a fibrei musculare. Cantitatea de mioglobina din muschi este variabila de la pasare la pasare, conditonata dupa cum am vazut mai sus de nevoia de oxigen a musculaturii. Un porumbel pregatit prin antrenamente, zboruri sistematice, va avea o cantitate mai mare de mioglobina in muschii pectorali, muschii aripilor, in general in tesuturile muscalare care asigura travaliul miscarilor. Mioglobina va prelua mai mult oxygen din hemoglobina sangelui circulant asigurandu-i rezerva energetica desfasurarii unui zbor indelungat. Mioglobina in cantitate mai mica in musculatura, inseamna oxigen mai putin, o ardere insuficientaa glucozei si consecinta va fi o insuficienta energie musculara necesara zborului. Deci, nu se poate asigura necesarul de energie pentru contractia muscular prelungita, solicitata de zborurile lungi, obositoare. Acidul lactic, dupa cum am aratat mai sus, rezultat in treapta anaeroba a glicolizei, nu se arde si nu se elimina in proportie corespunzatoare. De asemeanea, nici resinteza glucozei din excesul de acid lactic care nu mai poate fi ars, nu mai este posibila. Aceasta transformare necesita consum mare de energie. La porumbelul neantrenat suficient, in musculatura, datorita unui continut redus de mioglobina se va acumula cantitati tot mai mari de acid lactic. Se petrece asa numitul proces de “acidoza” care perturba activitatea muscular. Tulburarile biochimismului muscular se exteriorizeaza prin semne clinice specifice: febra musculara acuta, tetanie, convulsii, tremurul aripilor, etc. . La unele concursuri, porumbeii de 3-4 ani, sosesc de la zbor mai tarziu decat porumbeii tineri, in varsta de un an. Sa fie vorba oare despre o criza de orientare? Cu siguranta nu ! Porumbeii adulti, la aceasta varsta au suficienta experienta si maturitate a zborului. Secretul este simplu. La zborurile de antrenament, in majoritatea cazurilor, evitam introducerea in pliante a porumbeilor maturi, in idea gresita de a-i menaja in zborurile scurte. Introducem in pliante numai porumbeii tineri. Consecinta sosirilor mai slabe a porumbeilor adulti, trebuie cautata in mecanismul biochimic exprimat printr-un continut redus de mioglobina existent in musculature pasarilor antrenate insuficient. Izvorul mioglobinei il constituie zborul, antrenamentele sustinute si bineinteles, aportul substantelor glucide asigurat printr-o ratie complete, echilibrata.
~ Istoria lui 56025 – 88 ~
In vara anului 1990, aveam un mascul cu seria 56025 – 88 care zbura in concursurile organizate de Asociatia Suceava. La etapa concursului zonal de la Gdansk II (915 distanta aeriana) a sosit in prima zi la orele 19,40 fiind declarat campionul etapei (zona cuprindea asociatiile judetene Suceava, Botosani, Iasi, Vaslui, Neamt, Bacau si Focsani ). Practicand zborul la vaduvie, care consta in separarea masculilor de femele pe tot timpul sezonului cocursurilor, de asta data, fericit pentru invidiata performanta, in dorinta obtierii unor pui, i-am dat porumbita si l-am lasat sa cloceasca ouale. Intrucat etapele de zbor la mare fond se organizau din 3 in 3 saptamani, poumbelul meu a ajuns la faza de clocit intensiv, perioada dinaintea ecloziunii oualelor. In perioada clocitului nu l-am mai miscat in antrenamente pe distante scurte, necesare insa mentinerii conditiei fizice si formei sportive. Luandu-l practic de pe cuibarul cu oua, l-am angajat la urmatoare etapa, Gdansk III. Atletul meu a sosit tot in prima zi de concurs, in jurul orei 20, 30, dar imediat dupa ce a intrat in compartimentul volierei si a consumat insetat apa, la cca. 30 de minute a avut o puternica febra musculara, exteriorizata prin contractura tetanica a aripilor, stare acuta de prostatie datorita toxinelor acumulate in organism, consecinta efortului imens depus pe parcursul sutelor de kilometri. Porumbelul nu mai reusea sa zboare nici pana la cuibar, aripile erau parca desprinse trunchi, lasate jos, febra puternica, tremur muscular si lipsa poftei de mancare. Eram disperat, pasarea dupa 3 concursuri de Gdansk se situa pe primul loc. Mai era necesara o singura etapa de zbor, campionatul columbofil incluzand la acea perioada clasarea a 4 etape de fond. Am inceput imediat pregatirea individuala a porumbelului urmarint trei elemente importante :
• Dezintoxicarea organismului pentru eliminarea metabolitilor acumulati in timpul “periplului aerian” administrand produse usor laxative, substante alcaline ale organismului, componente polivitaminice si substante nutritive energetice ;
• Recuperarea alimentara, administrand in ratie nutreturi necesare refacerii rezervelor alcaline ale organismului, o paleta variata de seminte graminee si leguminoase;
• Recuperarea fizica incepand cu zboruri foarte scurte, de la cativa zeci de metri. Pe masura revenirii posibilitatilor de zbor am marit progresiv distantele.
Nici acum, dupa trecerea mai multor ani, nu pot uita eforturile depuse de mine, dar mai ales de catre porumbel pentru recuperarea sa fizica. A fost o experienta deosebita, unica in felul ei. Dar a meriat! Concret – 17 zile de pregatire cu administrarea in primele 2 zile de carbune medicinal, bicarbonat de sodium(comprimate) si miere de albine in apa de baut. Am continuat apoi cu administrarea unor substante nutritive energetice, de tipul laptisorului de matca combinat cu diferite produse vitaminoase Biocol, Vitacol, etc. In ultimele trei zile dinaintea angajarii in concurs am administrat Multivita glucoza si Vitamina C. In tot acest timp am miscat porumbelul in zboruri la distante progresive, bineinteles, incepand cu distante foarte scurte. In felul acesta am reusit sa recuperez porumbelul pentru ultima etapa de concurs al maratonului de la Gdansk IV. Nu fara emotii l-am angajat la concurs. Eforturile noastre, o lectie de simbioza intre crescator si porumbel au fost rasplatite. Febletea mea a sosit la cuibarul sau tot in prima zi, devenind Campionul Asociatiei Suceava, in campionatul columbofil de Fond-Maraton, asociatie laureata la Expozitia Nationala.
Concluzie :
Activitatea biochimica desfasurata la nivelul tesutului muscular asigura dinamica zborului porumbeilor in concursurile columbofile, fiind dependent de alimentatia bogata in glucide, antrenamente si zboruri sistematice. Desigur, nu omitem din ecuatia reusitei zborului porumbelului, calitatile individuale, simtul de orientare in spatial aerian, procesul intuitiei, simtul magnetic, comportamentul inteligent si dorinta ardenta de revenire la cuibarul sau.Albumul selectat nu contine nici o poza.
Comentarii album • 1
anonim
bogdan 3 mai 2011  
bravo
Raportează
Trimite mesaj Înapoi Nu poți trimite un mesaj fără conținut! Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje. Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp. A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou. Mesajul a fost trimis.